EFICIENTA DETOX SPA, PE BAZA STUDIILOR
Constientizarea importantei in intelegerea noastra a functiei de canal membrana in ultimul deceniu se datoreaza in mare descoperirilor fundamentale in ceea ce priveste canalele de ioni si de apa. Descrierea lui Peter Agre (Aquaporin) ""Canale de apa" si studiile structurale si mecaniciste detaliate ale lui Roderick MacKinnon sunt singurele realizari care au permis vizualizarea acestor mecanisme moleculare elegant proiectate ce actioneaza la nivel atomic.
- Premiul Nobel pentru chimie din 1909 a fost castigat de primul fizician german chimist Wilhelm Oswald, in 1890 pentru realizarea unei cercetari cu semnal electric E in tesut viu. Cand masura ionii, el a realizat ca semnalele de conductivitate pot fi cauzate de ionii care au trecut prin membrana celulei. Aceste activitati electro-chimice au castigat rapid o reputatie.
- Alan Holgkin si Andrew Huxley au facut un progres major la inceputul anilor 1950, iar pentru asta ei au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1963 cu idea de un anumit tip de canal de ioni ingustat.
- Studii foarte detaliate de penetrare a ionilor au fost posibile datorita tehnicii de inregistrare cu un singur canal, prezentate de Heupom si Sakmannom (premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1991)
- Premiul Nobel pentru chimie din 1997 a fost luat de Jens Skou pentru justificarea membranei in conceptual de transport rapid, selectivitatea canalului de ioni de suprimare a fasciculului si inactivare a canalului, este clar definita cu privire la canale membrana de Na + / K + ATP.
CANALE DE MEMBRANA SUNT BAZA PENTRU TOATA VIATA. INTELEGEREA FUNCTIILOR DE CANALE DE APA SI IONI ESTE O BAZA IMPORTANTA PENTRU INTELEGEREA MAI MULTOR STARI DE BOALA.
Canale ionice
De la celulele CEX, inclusive oase, organe, glande care pot contine toxine, prin ioni de curatare este favorizata penetrarea + (ioni de potasiu) K peste membrane peretelui cellular si ajuta la eliminarea toxinelor diferite. Canalele de membrana permit transportul rapid, selectiv de apa, ioni si de substante dizolvate din membranele biologice. Aceste canale se gasesc in toate celulele vii si sunt baza finctiilor celulalare, cum ar fi transmiterea semnalelor neuronale, contractia musculara, resorbtia de apa in rinichi, a functiei cardiace si raspunsul la stres osmic in microorganisme. Pentru a genera celule si a transmite semnale electrice la principalele constructii moleculare, canalele ionice pot fi deschise si inchise ca raspuns la diferiti stimuli (tensiune, temperatura, stres) adica, ele sunt dependente in special pentru Na +, K +, Ca2 +, Cl-.
Canale de apa
Permit reglarea volumului osmotic intern, presiune care este necesara, de exemplu, atunci cand creste concentratia de urina in rinichi. Canalele de apa sunt cruciale pentru viata si pentru toate organismele, de la bacterii la om.
Premiul Nobel pentru Chimie in 2003, Peter Agre de la Universitatea Johns Hopkins si Roderick MacKinno de la Instutul de Medicina Howard Hyuesa au explicat mecanismul de transport de saruri (ioni) si apa din celulele membrane.
Datorita descoperiri lor se poate observa cum la nivel molecular rinichii absorb apa din urina primara si cum se ridica si se propaga semnale electrice in celulele nervoase. Este de mare importanta pentru intelegerea multor boli ale rinichilor, inimii, muschilor si a sistemului nervos. Aceasta descoperire cruciala a condus la intelegerea mecanismului si la un numar de studii biochimice, fiziologice si genetice ale canalelor de apa la bacterii, plante si mamifere. Astazi cercetatorii pot urmarii in detaliu modul in care moleculele de apa trec prin membrane celulare si de a intelege de ce numai apa, nu alte molecule sau ioni pot trece. Oamenii de stiinta au suspectat de la mijlocul sec. XIX–lea faptul ca celulele sunt prezente in canale speciale pentru transportul apei spre exterior.
Cu toate acestea in 1988, Peter AGR a identificat proteine in membrana celulara, care, asa cum a devenit clar un an mai tarziu, exista canal celular pentru apa. In 1998, Roderick MacKinnon descrie structura spatiala a unui alt canal cheie prin care se transporta ioni de potasiu. Datorita acestei descoperiri, oamenii de stiinta pot acum “privi” trecerea ionilor prin canale, care sunt deschise si inchise de catre diferite semnale.
Figura 1, partitie (membrana), intre celula si lumea exterioara – acest lucru nu este impermeabil.
Figura 2, trecerea moleculelor de apa prin AQP1 Aquaporin.
Datorita sarcinii pozitive din centru canalului, ionii incarcati pozitiv, cum ar fi H 3 O +, resping ionii hidroniu. Acest lucru previne scurgerea de protoni prin canal.
Figura 3, acest canal de ioni transmite ioni de potasiu. In afara membranei celulare (A) ionii de sodiu si potasiu sunt inconjurati de molecule de apa (in figura este aratat cu rosu). In interiorul filtrului (B) atomii de oxigen pentru a forma o structura imita ionii de potasiu.
In afara membranei ambii ioni impreuna cu moleculele de apa sunt la distante specifice in raport cu atomii de oxigen.
In filtru distanta de la ionii de potasiu pana la atomii de oxigen este aceeasi ca si in apa.
Distanta dintre ionii de sodiu si atomii de oxigen nu este mai mica decat infiltru. Asta impiedica intrarea lor in celule.